Historia Spółdzielni Mleczarskiej Rotr

Kluczowe daty w historii ROTR

  • 31 stycznia 1926 r. - założenie Spółdzielczej Mleczarni Parowej "ROTR" w Rypinie, utworzonej z 6 spółdzielni mleczarskich o ruchu ręcznym
  • 15 lutego 1926 r. - uruchomienie mleczarni
  • 12 lipca 1928 r.– wizyta Prezydenta Rzeczpospolitej - Ignacego Mościckiego w  Spółdzielczej Mleczarni Parowej ROTR 
  • 1932 r. -  powiększenie ROTR o zakład w Gołubiu, serownię w Ostrowitem i mleczarnię w Lipnicy
  • 1939 r. – oddanie do użytku dużego, nowoczesnego zakładu w Rypinie
  • 1950 r. – przekazanie przez  UNICEF urządzenia do produkcji mleka w proszku i powstanie proszkowni
  • 1967 r.-  przyznanie  pierwszego znaku jakości "1" na masło i proszek mleczny
  • 1970 r. – przyznanie znaku jakości światowej  "Q"
  • Lata dziewięćdziesiąte XX w. – uruchomienie nowej masłownia oraz linii wyrobów UHT, a także dwóch magazynów wyrobów gotowych
  • 2000 r. - uzyskanie uprawnień do eksportu mleka w proszku i mleka UHT "Delik" do krajów Unii Europejskiej, jak również  uzyskanie certyfikatu systemu jakości zgodnego z normą ISO 9002, zawierającego analizę HACCP, potwierdzonego przez BVQI
  • 2004 r. - oddanie do użytku nowej hali produkcyjno-magazynowej z przeznaczeniem do produkcji serów dojrzewających
  • kwiecień  2005 r.-  uruchomienie  produkcji serów
  • 2007 r. -  zainstalowanie urządzenia do produkcji serwatki zagęszczonej
  • 2012 r.- oddanie do użytku nowej oczyszczalni ścieków
  • stara mleczarnia
  • pracownicy starej mleczarni
  • kobiety przy wagach w starej mleczarni
  • pomieszczenie sanitarne z pustymi bańkami na mleko
  • pracownicy z bańkami na mleko w zakładzie mleczarskim
  • stary buynek
  • maszyna napełniająca butelki mlekiem
  • tablica unicef